ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλία κας Λένας Κολιοπούλου στη ΓΣ του ΣΒΘΚΕ

Ομιλία κας Κολιοπούλου, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελάδας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Βόλος, 24 Ιουνίου 2017.

Περισσότερα για τη ΓΣ του ΣΒΘΚΕ εδώ.

Η ομιλία σε PDF εδώ.


Αγαπητοί προσκεκλημένοι καλησπέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην ανανέωση του ετήσιου ραντεβού μας.

Φέτος, έχουμε την τιμή και την ευχαρίστηση να φιλοξενούμε δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους και φίλους της επιχειρηματικότητας, ως επίσημους ομιλητές.

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη.

Και οι δύο αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας άμεσα, θεωρώντας αυτήν, όπως με διαβεβαίωσαν, ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να μας παρουσιάσουν το Πρόγραμμα, τις Δράσεις και τις Πρωτοβουλίες των δύο Περιφερειών για την Στήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Παραγωγής.

Είμαστε, σαν χώρα, ελπίζω, στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών μας, στα πλαίσια των προγραμμάτων προσαρμογής.

Η αξιολόγηση τελείωσε, τη δόση θα την πάρουμε, με έξτρα δόσεις 800 και 800 εκατομμυρίων που θα απευθυνθούν στην ιδιωτική οικονομία.

Βέβαια το κράτος, έχει πάνω από 5 δις υποχρεώσεις, αλλά είναι μια αρχή.

Αν καταφέρουμε και ενταχθούμε στο QE που είναι ο μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργεί χρήμα αγοράζοντας χρεόγραφα, κρατικά ομόλογα δηλαδή δίνοντας ρευστότητα στις Τράπεζες για να διαθέσουν στην αγορά, με ελπίζω, ανταγωνιστικά επιτόκια, αυτό θα είναι περίπου 3 δις.

Μιλάμε δηλαδή για χρηματοδότηση σχεδόν 4% του ΑΕΠ, (μαζί με την έξτρα δόση).

Επίσης θετικό μήνυμα είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που διαβάζουμε ότι μάλλον θα περιλαμβάνει επιπλέον επενδυτικά κεφάλαια από αυτά που ήδη δίνονται στη χώρα μας.

Μας απασχολεί βεβαίως ο τρόπος που θα οργανωθεί και θα λειτουργεί αυτό το Χρηματοδοτικό Εργαλείο.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα διανύσαμε μια ιδιαίτερα επίπονη περίοδο.

Ενσωματώσαμε βίαια ένα μεγάλο όγκο επώδυνων, πλην όμως απαραίτητων, αλλαγών, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και των επιχειρούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πολλές, τεράστιες και πολύπλευρες απώλειες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, τόσο στο επαγγελματικό και κοινωνικό όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον βιώσαμε μεγάλες ανατροπές και αντιμετωπίζουμε, ακόμη και σήμερα στην καθημερινότητά μας, συνεχείς και εξαντλητικές προκλήσεις.

Σε αντίδραση αυτού του κλίματος, ένα κομμάτι της κοινωνίας, ονειρεύεται να γυρίσει πίσω, στην προ κρίσης εποχή, η οποία τώρα φαντάζει σαν τον παράδεισο που χάσαμε.

Πολλοί νοσταλγοί του παρελθόντος θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αντιεπιχειρηματικά ένστικτα θεωρώντας έτσι ότι μπορούν να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα, ή ψήφους ή οτιδήποτε άλλο ονειρεύονται.

Είναι όμως ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή της κατανάλωσης και των δανεικών.

Το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το είδαμε, το ζήσαμε, το αποδεχτήκαμε, το συντηρήσαμε.

Αποτελεί πλέον αναποτελεσματική επιλογή. Δεν μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Είναι καταστροφικό.

Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την εικόνα και να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία αρχικά στην ανάταξη και στη συνέχεια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε και να υπηρετήσουμε ένα Νέο Υγιές Αναπτυξιακό Πρότυπο.

Να αποτυπώσουμε δηλαδή το Εθνικό μας Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης βασισμένο σε μια εύρωστη, ακμαία και ανταγωνιστική παραγωγική βάση και να δεσμευτούμε όλοι για την υλοποίησή του.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ακούσαμε από βήματος, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τον Πρωθυπουργό να λέει ακριβώς αυτό.

Καλούμαστε λοιπόν εμείς ως εκπρόσωποι της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, για μια ακόμα φορά, στην κρίσιμη αυτή στιγμή που περνάει η χώρα μας, να γίνουμε οι ταγοί για την παραγωγική ανάταξη.

Έχουν αναδειχθεί οι τομείς και οι κλάδοι της Μεταποίησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο αιχμής και να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η δε επιφυλακτικότητα των επενδυτών και η επενδυτική αδράνεια, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μόνο με άμεσες και έμμεσες επενδύσεις μπορεί να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας.

Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα την αδυναμία συνεργασίας του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα που ταλανίζει επί τόσες δεκαετίες τη χώρα μας.

Γίνονται προσπάθειες, δεν μπορώ αυτό να το παραγνωρίσω. Όμως, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να είναι γρήγορες και μεθοδικές, για να είναι αποτελεσματικές, χωρίς οπισθοδρομήσεις και δισταγμούς, για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη.

Επιβάλλεται να υπηρετήσουμε όλοι αυτόν τον ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ και να γίνουν τα βήματα που θα ενθαρρύνουν:

  • Την επιστροφή των ιδιωτικών κεφαλαίων και καταθέσεων στις τράπεζες
  • Την επάνοδο στις χρηματαγορές, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
  • Την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας

Ωστόσο, ασφαλώς οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι η προσέλκυση άμεσων και έμμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτεί τουλάχιστον:

  • Την εδραίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.
  • Τη θέσπιση ενός σύγχρονου, ευνοϊκού και σταθερού φορολογικού συστήματος.
  • Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει την οικονομία χωρίς να λύνει το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας, της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Τη μείωση του κόστους ενέργειας που πάγια ζητάει η παραγωγική κοινότητα.
  • Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης που θα μας εντάξει στους κόλπους των σύγχρονων ανταγωνιστικών χωρών για τους επενδυτές
  • Την υποστήριξη των ιδιωτικοποιήσεων, στην λογική της αξιοποίησης, και βεβαίως,
  • Την διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, σε φρέσκο και φθηνό χρήμα σε κλίμα σχέσεων εμπιστοσύνης με τις τράπεζες και οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης.

Όλα αυτά που μπορούν να διαμορφώσουν την έννοια του σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα και ιερό στόχο την ανάπτυξη.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι οι 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τις 10 πρώτες χώρες σε βιομηχανική παραγωγή.

Η ισχυρή βιομηχανία των αναπτυγμένων χωρών είναι αυτή που επιτρέπει και στους άλλους τομείς της οικονομίας να ανθούν και να αντέχουν στις κρίσεις.

Επί της ουσίας Νέο Παραγωγικό Μοντέλο σημαίνει υποχρεωτικά εξωστρεφή οικονομία που παράγει αγαθά που βρίσκουν ζήτηση στις διεθνείς αγορές ή και υποκαθιστούν τις εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εκτίμησε τα αποτελέσματα των παλαιότερων κοινοτικών πλαισίων στήριξης, επαναπροσδιόρισε την χρηματοδοτική προσέγγιση για την περίοδο 2014-2020, με στόχο να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης ως το 2020.

Έθεσε ως στόχο να αυξηθεί το μερίδιο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ το 2020.

Καθόρισε τις προϋποθέσεις αποδοτικών επενδύσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις θα είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές προσδιορίζοντας ότι:

  • Οι επενδύσεις αυτές αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης ώστε οι Περιφέρειες να ειδικεύονται σε τομείς στους οποίους έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
  • Οι επενδύσεις αυτές θα προωθούν τις εταιρικές σχέσεις με πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και θα εμπλέκουν σε όλο αυτό το εγχείρημα και τη δημόσια διοίκηση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ουσιαστικά καλούμαστε να διατυπώσουμε εμείς, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ως Περιφέρειες της Ευρώπης, τους γενικούς και τους ειδικούς μας στόχους, τις επιδιώξεις μας και τις προτεραιότητές μας, ώστε η χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής να έχει άμεσα, απτά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Είναι Ευκαιρία ώστε οι Περιφέρειες να αποτελέσουν Βασικό Πυλώνα της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Χώρας.

Είναι Δυνατότητα που δεν πρέπει να χάσουμε, αλλά πρέπει να την αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος όλων μας Επιχειρήσεων, Εργαζομένων, και Κοινωνίας, όλων όσοι ζούμε και εργαζόμαστε και παράγουμε εδώ σε αυτές τις δύο Περιφέρειες.

Θα ήταν κρίμα να χάσουν οι Περιφέρειες αυτή την Ευκαιρία και να αυτοαναιρεθούν, διαιωνίζοντας παλαιότερες τακτικές που αναλώνονταν σε τοπικιστικές και μικροπολιτικές επιλογές, χάνοντας την μεγάλη εικόνα.

Δίνεται χρυσή ευκαιρία στους εμπνευσμένους Περιφερειάρχες, που πραγματικά πιστεύω ότι δύο από αυτούς έχουμε σήμερα μαζί μας, να κάνουν τη διαφορά και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να βάλουν τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία με αξιώσεις στο οικονομικό προσκήνιο της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Έτσι θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωση της απασχόλησης, δηλαδή υλοποίηση του Εθνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού Στόχου.

Επιτρέψατε μου να παραθέσω πολύ σύντομα και συνοπτικά κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τον δυναμισμό και το ρόλο που διαδραματίζει η Μεταποίηση στις Περιφέρειές μας.

Η ελληνική μεταποίηση είναι αλήθεια ότι ενώ έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή συμμετοχή αλλά και πολλαπλασιαστική συνεισφορά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Πρόσφατα ο ΙΟΒΕ με χρηματοδότηση της Ελληνικής Παραγωγής- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, του οποίου ιδρυτικός εταίρος είναι και ο Σύνδεσμός μας, εκπόνησε μελέτη για τις τάσεις και τις προοπτικές της Μεταποίησης στην Ελλάδα.

Έτσι έχουμε κάποια πρόσφατα ενδιαφέροντα στοιχεία για το οικονομικό αποτύπωμα της Μεταποίησης σε Περιφερειακό Επίπεδο.

Στη Μεταποίηση λοιπόν οφείλεται περίπου το 60% της Ακαθάριστης Αξίας που παράγεται στη Στερεά Ελλάδα και το 37% περίπου που παράγεται στη Θεσσαλία, βάζοντας τες σε υψηλή θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.

Θα πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι με τους υπολογιζόμενους πολλαπλασιαστές της ανάπτυξης, για κάθε 1 € που παράγεται από τη Μεταποίηση προστίθεται πάνω από 1,9 € ακόμη στη συνολική Ακαθάριστη Αξία της Παραγωγής της Ελληνικής Οικονομίας.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συνεισφορά του Μεταποιητικού Τομέα στην Απασχόληση με το 15% στη Στερεά Ελλάδα σε απόλυτος όρους περίπου 28 χιλιάδες θέσεις εργασίας και με το 9% στη Θεσσαλία, με περίπου 22 χιλιάδες θέσεις.

Με βάση τους πολλαπλασιαστές ανάπτυξης, για κάθε μία νέα θέση εργασίας που δημιουργεί η Μεταποίηση, γεννώνται 3,5 θέσεις σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Και για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που παράγεται από τη Μεταποίηση προστίθενται 22 θέσεις εργασίας, στην Απασχόληση.

Εύκολα διαπιστώνουμε δηλαδή τη δυναμική συμβολή των Παραγωγικών Επιχειρήσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας αλλά και στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης.

Αναφορικά με τις εξαγωγές.

Στη δύσκολη χρονιά του 2015, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει αύξηση των εξαγωγών της κατά 12,8% έναντι του 2014, η δε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, για το ίδιο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει ετήσια αύξηση εξαγωγών κατά 25,5%

Στην έρευνα και την ανάπτυξη

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της παραγωγής είναι ότι απορροφά συνολικά ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι της μεταποίησης και της βιομηχανίας έχουν ανάγκη από τις ειδικές τους γνώσεις και δεξιότητες.

Έτσι συμβάλλουμε στον περιορισμό της διαρροής του ανθρώπινου εξειδικευμένου δυναμικού και βεβαίως μέσα από την ανάπτυξη της δυναμικής επανόδου αυτών που έφυγαν.

Ας σημειώσουμε ότι οι δύο μας Περιφέρειες συμμετέχουν σε εντυπωσιακό ποσοστό 39,35% του συνόλου των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της χώρας.

Εμείς οι άνθρωποι της Παραγωγής, εκτιμούμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στον Τόπο μας, για την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού, την ανάπτυξη συνεργασιών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας έχουμε την εμπειρία, το στελεχιακό δυναμικό και τα εργαλεία, για να συνεχίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο στη ζωή της παραγωγικής επιχειρηματικότητας.

Και αναφέρομαι ειδικότερα στο εξαιρετικά πετυχημένο Δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ), της οποίας η ιστορία είναι γεμάτη εντυπωσιακά νούμερα απορρόφησης κονδυλίων. (π.χ. στα πλαίσια του ΠΕΠ υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Επιδιώκουμε σαν Σύνδεσμος και έχουμε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της περιοχής, όπως τις δύο Περιφέρειές μας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, και βεβαίως και με την Κεντρική Διοίκηση.

Τις συνεργασίες μας αυτές, επιβεβαιώνουν, αγαπητοί εκπρόσωποι των δύο Περιφερειών και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχουμε ήδη υπογράψει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα επιλεγμένα, κρίσιμα και σημαντικά σημεία της διαδρομής της συνεργασίας μας αυτής που αφορούν:

  1. Στη σύνταξη των 2 Ειδικών Μελετών (από το 2013) για την Ανάπτυξη των δύο Περιφερειών, στις οποίες αποτυπώθηκαν τα οικονομικά, παραγωγικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών και παρουσιάστηκαν προτάσεις μας αναπτυξιακού χαρακτήρα και πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης με στόχο την αξιοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
  2. Στην παρουσίαση της επιχειρηματικής φυσιογνωμίας και της δυναμικής του Μεταποιητικού Κλάδου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατά την Επίσκεψη των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων των Ξένων Πρεσβειών στην Ερέτρια, που πολύ επιτυχημένα διοργανώσατε κύριε Περιφερειάρχη, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις.
  3. Στην υποστήριξη του εμπεριστατωμένου και δίκαιου αιτήματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτό διατυπώθηκε προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου, για την αλλαγή των κριτηρίων και των όρων χρηματοδότησης της Περιφέρειας από Ευρωπαϊκούς Πόρους με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα στην Περιφέρεια.
  4. Στην ενεργό επίσης συμμετοχή του Συνδέσμου μας σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  5. Στην αδιάλειπτη συμμετοχή μας, με τους έμπειρους εκπροσώπους μας στις Περιφερειακές Γνωμοδοτικές Επιτροπές των Αναπτυξιακών Νόμων και των δύο Περιφερειών καθώς και στις Περιφερειακές και Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ σε μια πρωτοβουλία τεράστιας σημασίας που είναι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στη Βοιωτία.

Με την υλοποίησή της θα σηματοδοτήσει ένα πρότυπο συνεργασίας Επιχειρήσεων, Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και του Κεντρικού Κράτους για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Πάρκο που θα δείξει ότι η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ.

Και βέβαια να αναφέρουμε την Α ́ ΒΙΠΕ Βόλου, η οποία υπήρξε πρωτοπόρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας την αυτοδιαχείρισή της, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Το ξέρετε ότι είμαστε μαζί σας και δίπλα σας σε αυτές τις προσπάθειες.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι.

Θα ήθελα, πριν κλείσω σήμερα την ομιλία μου, εμφαντικά να τονίσω:

Είμαστε παρόντες και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών.

Αποτελεί συστατικό στοιχείο του επιχειρείν η ανάληψη του ρίσκου και της ευθύνης.

Αντιπροσωπεύουμε το πιο Δυναμικό Τμήμα της Ελληνικής Οικονομίας.

Εκπροσωπούμε περήφανοι την Ελλάδα που παράγει, ερευνά, καινοτομεί, δημιουργεί πλούτο.

Σας ευχαριστώ