Βασικά σημεία παρέμβασης κ. Μ. Στασινόπουλου στη συζήτηση με θέμα
“Developing a Sustainable Industry for the Future”
που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του
Economist Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean 2023
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα “Developing a Sustainable Industry for the Future”, στο πλαίσιο του Economist Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean 2023.
Τη συζήτηση συντόνισε ο John Andrews, consultant editor, The Economist και συμμετείχαν οι:
– Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, Greece
– Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ
– Μιχάλης Στασινόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ VIOHALCO SA, Πρόεδρος ElvalHalcor, Πρόεδρος “Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την
Ανάπτυξη”
– Πάνος Ξενόκωστας, president & CEO, Onex Shipyards and Technologies Group, president, Hellenic Shipyards Association
Ακολουθούν τα βασικά σημεία παρέμβασης του κ. Στασινόπουλου:
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στο θέμα της υποστήριξης στην βιομηχανία και στην συμμετοχή της στο ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, αλλά συνεχίζει να υπολείπεται από τον μέσο όρο της Ευρώπης και θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές για να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Θέλω όμως να τονίσω πως η ελληνική βιομηχανία και ειδικά η εξωστρεφής βιομηχανία είναι πολύ ενεργή και στα θέματα της πράσινης μετάβασης, παράλληλα φυσικά και με την ψηφιακή μετάβαση. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προμηθεύει μια εταιρεία τις διεθνείς αλυσίδες αξίας, μεγάλους πολυεθνικούς πελάτες, εταιρείες που είναι στο επίκεντρο των μεγάλων τάσεων και αλλαγών και να μην ακολουθεί τους στόχους και τις προδιαγραφές βιωσιμότητας, αλλά και να προβλέπει και να ρυθμίζει τις πολιτικές της ώστε να είναι πρωταγωνίστρια, να μπορεί να παρουσιάσει λύσεις και προϊόντα που είναι ακόμα πιο πράσινα και συμβάλουν ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως εταιρεία, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει για την ΤΙΤΑΝ, ψάχνουμε κάθε πτυχή που έχει σχέση με το περιβάλλον. Έχουμε μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, έχουμε αυξήσει την ανακύκλωση όπου μπορούμε, παρακολουθούμε τεχνολογικά όλες τις λύσεις. Υπάρχει το θέμα του υδρογόνου, το οποίο έρχεται αργά αλλά σταθερά και είμαστε και εμείς πολύ θετικά διακείμενοι. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που εγκρίθηκαν οι σωλήνες της για υδρογόνο στην Ευρώπη. Και σε άλλους τομείς, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε τα προϊόντα μας να πρωταγωνιστούν. Τα καλώδια που παράγουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολύ μεγάλα έργα και επενδύσεις, ειδικά σε υποβρύχια συνδέσεις. Στην Ευρώπη κοιτάμε πολύ τις τάσεις στην συσκευασία, διότι παράγουμε προϊόντα συσκευασίας από αλουμίνιο. Έχουμε ένα μεγάλο τμήμα μελέτης όλων αυτών των τάσεων και των πολιτικών.
Στην Ελλάδα, όλες οι εταιρείες αυτή τη στιγμή, ακόμα και μικρές εταιρείες προσέχουν πάρα πολύ αυτά τα θέματα. Περιμένουμε η πολιτεία συνεχώς να προσπαθεί να άρει τα αντικίνητρα και να βελτιώνει τα κίνητρα, μελετώντας και τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Η πράσινη μετάβαση είναι σχετικά πιεστική και εμείς αισθανόμαστε αυτή την πίεση και από τις αγορές, από τους πελάτες μας και γενικότερα. Νομίζω ότι το κράτος πρέπει να συσφίξει και να εμπλουτίσει τα δίκτυα πληροφορίας και επικοινωνίας πάνω σε αυτά τα θέματα, ώστε και οι εξελίξεις να έρθουν λίγο πιο ομαλά. Δε ζητάμε κάτι περίεργο, ούτε κάτι παράλογο, ζητάμε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε, να ζητάμε να πορευτούμε όλοι μαζί πολιτεία και βιομηχανία, να μπορούμε να σταθούμε μαζί και να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί καμία χώρα δεν έχει αναπτυχθεί χωρίς βιομηχανία. Και η διάρθρωση της παραγωγής της χώρας μας είναι αρκετά υγιής και ευρεία, ενώ παράγουμε και τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα. Έχουμε πολύ καλά πανεπιστήμια, οι επιστήμονες που δουλεύουν στη βιομηχανία είναι πραγματικά κορυφαίοι. Υπάρχει λοιπόν η μαγιά για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, να μεγαλώσει και η πίτα και το βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ.
Σχετικά: Πρόγραμμα Συνεδρίου
– Σχετικό video (απ ευθείας link στην έναρξη της συζήτησης)