ΟΜΙΛΙΕΣ

Συμμετοχή κ. Μ. Στασινόπουλου στο Delphi Economic Forum 2023

Συμμετοχή και βασικά σημεία παρέμβασης κ. Μ. Στασινόπουλου στη συζήτηση με θέμα “Βιομηχανία 2030”

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 


Μιλώντας στο Delphi Economic Forum 2023, ο κ. Μιχ. Στασινόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Viohalco, Πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της βιομηχανίας για την οικονομία, την καινοτομία και την απασχόληση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η ψηφιακή μετάβαση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Υπουργείου Βιομηχανίας για να υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και διαβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις δουλεύουν σκληρά για να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν και να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας και την απασχόληση.

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα “Βιομηχανία 2030” που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ως programming partner στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2023 που διεξήχθη την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι:
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της TITAN και Πρόεδρος του ΣΕΒ
Ανδρέας Σιάμισης, Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ
Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Markus Beyrer, Director General της Business Europe

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Ο κ. Markus Beyrer, Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, σε διαδικτυακή παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, είπε ως η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται μεταξύ κρίσης και αισιοδοξίας, λόγω των ασύμμετρων συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επικαλούμενος το πρόσφατο βαρόμετρο μεταρρυθμίσεων της BusinessEurope τόνισε ότι το 90% των επιχειρήσεων μελών της θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απωλέσει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. Τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας καθώς και ότι όσο πιο ανεπτυγμένο είναι το παραγωγικό οικοσύστημα, τόσο πιο εύκολα ξεπερνούν οι χώρες τις κρίσεις.

ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως η βιομηχανία αλλάζει. Ενσωματώνει γνώση και τεχνολογία, καινοτομεί και δημιουργεί νέες δουλειές. Σημείωσε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, όπως η σημαντική αύξηση των εξαγωγών καθώς και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας κατά 21% από το 2014. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ, ο στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ πριν από το 2030, είναι απόλυτα εφικτός. Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για το 2030 είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που όπως υπογράμμισε, βρίσκονται αντιμέτωπες με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, οι βασικές προκλήσεις εντοπίζονται στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, στην απονομή της Δικαιοσύνης, στην ανάγκη κάλυψης του χάσματος δεξιοτήτων και στην απαιτούμενη επένδυση στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Δημήτρης Δέμος υπογράμμισε την ανάγκη επένδυσης στην τεχνολογία, το Industry 4.0 και την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε πως όποια βιομηχανία δεν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα μπορέσει να φύγει μπροστά τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισης τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει άλματα στα θέματα βιωσιμότητας και ESG, στις επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη τοπικού οικοσυστήματος και εφοδιαστικής αλυσίδας. Χρειάζεται συνδυασμός δυνάμεων από τις επιχειρήσεις, το κράτος με υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο, τις αγορές και τους καταναλωτές, δεδομένου ότι μια καλύτερη περιβαλλοντικά οικονομία θα μας ωφελήσει τελικά όλους.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος επισήμανε πως η βιομηχανία είναι ένας ευρύτατος τομέας με πολλούς κλάδους που προσφέρει συνολικά μια μεγάλη ανθεκτικότητα στην οικονομία, ενώ αποτελεί πλατφόρμα τεχνολογικής καινοτομίας, παρέχοντας ευκαιρίες καριέρας για τους νέους και τους επιστήμονες.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι η τεχνολογία προσφέρει πια πολλές δυνατότητες και εκδημοκρατίζει την καινοτομία, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων, περιλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η μεγάλη πρόκληση. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια των εταιρειών, ειδικά των μικρότερων, να γίνουν πιο πράσινες, καθώς η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ο πράσινος μετασχηματισμός είναι χαρακτηριστικά που απαιτούνται πια από την ίδια την κοινωνία, από τις αγορές και τους πελάτες. Τόνισε πως δεν νοείται βιομηχανία που δεν είναι εξωστρεφής και στην αιχμή της γνώσης και των τεχνολογικών εξελίξεων και πως για το λόγο αυτό, η βιομηχανία προάγει μια συγκεκριμένη κουλτούρα με την οποία πρέπει να έρθουμε πιο κοντά, για να συμπλεύσουμε περισσότερο με τις τάσεις και εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.
Επικεντρώθηκε στην ανάγκη αλλαγής αντίληψης για τη σημασία της βιομηχανίας καθώς και την ανάγκη γεφύρωσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων της Πολιτείας και των επιχειρήσεων, για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ιδίως των πιο μικρών εταιρειών, η ανταγωνιστικότητα των οποίων επηρεάζεται άμεσα από πλήθος παραγόντων, όπως το ενεργειακό κόστος. Υπογράμμισε πως η δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά σε μια συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής που θα ισχυροποιήσει σημαντικά τη χώρα μας, τόσο οικονομικά όσο κοινωνικά.
Διαβεβαίωσε πως στο οικοσύστημα της εγχώριας μεταποίησης, μικρών και μεγάλων εταιρειών, γίνεται σκληρή δουλειά και υπάρχει ετοιμότητα για εξέλιξη και ανάπτυξη.
Στο τέλος της παρέμβασής του, ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Σε όλες τις τελευταίες κρίσεις, τόσο την κρίση του 2009, όσο και στην πανδημία, η βιομηχανία έδειξε την ήρεμη δύναμή της. Το οικοσύστημα αυτό δούλεψε, παράγοντας οφέλη για τους πολίτες και τη χώρα. Να το αναπτύξουμε λοιπόν και θα βοηθηθεί πολλαπλώς η χώρα.»


– Σχετικό video (απ ευθείας link – Στο 8:36:30 η έναρξη της συζήτησης)