ΟΜΙΛΙΕΣ

Παρέμβαση Άννυς Ποδηματά στο φόρουμ “Δίκαιη μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: Εξελίξεις και προοπτικές”

Συμμετοχή και παρέμβαση κας Άννυς Ποδηματά στο φόρουμ
“Δίκαιη μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: Εξελίξεις και προοπτικές”

Θεσσαλονίκη
17 Σεπτεμβρίου 2021


Η κα Άννυ Ποδηματά, εκπροσωπώντας την «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», συμμετείχε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα «Δίκαιη Μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: εξελίξεις και προοπτικές» που συνδιοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ (“Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη”) και το Enterprise Greece, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum 2021.

Στην εισήγησή της η κυρία Ποδηματά χαρακτήρισε υποδειγματική τη δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τον σχεδιασμό του Χάρτη μετάβασης των περιοχών υψηλής εξάρτησης από το λιγνίτη, επισημαίνοντας ότι «τώρα όλα θα κριθούν στο επιχειρησιακό επίπεδο, στην εφαρμογή των κινήτρων και των κριτηρίων στην πράξη». Η κυρία Ποδηματά επισήμανε ότι η πορεία μείωσης των εκπομπών CΟ2, ανάπτυξης των ΑΠΕ και απεξάρτησης από το λιγνίτη έχει δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε το 2019 στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και πρόσφατα στο πακέτο “Fit for 55” που δεν αφορά μόνον στην ενέργεια αλλά στον συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας ώστε η ΕΕ να πετύχει το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% ως το 2030.

«Δεν είναι όμως μόνον η ενεργειακή μετάβαση, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει κάνει στροφή υπέρ της βιομηχανίας, που θεωρείται ατμομηχανή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης αλλά και πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρώπη κάνει μια προσπάθεια να αναδείξει την αξία του Made in Europe, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδιάσει συμπληρωματικές εθνικές στρατηγικές για την ανάδειξη της αξίας της εθνικής τους παραγωγής και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αξιώσεις, είπε χαρακτηριστικά. Η κυρία Ποδηματά σημείωσε ότι ο φορέας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» δημιουργήθηκε το 2017, μεσούσης της κρίσης και των μνημονίων, για να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της μεταποιητικής βιομηχανίας στην Ελλάδα «σε μια εποχή που όλοι συζητούσαν για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά ελάχιστοι ασχολούνταν με το σαθρό αναπτυξιακό μας υπόδειγμα που είχε οδηγήσει σε αντίστοιχο διψήφιο έλλειμμα το εμπορικό μας ισοζύγιο».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνον επενδυτικός προορισμός για τεχνολογίες και καινοτομία που εισάγονται από το εξωτερικό, πρέπει να δημιουργήσει το έδαφος για ελληνική προστιθέμενη αξία, για παραγόμενη στην Ελλάδα καινοτομία που μετατρέπεται σε διεθνή εμπορεύσιμα προϊόντα και οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών», σημείωσε η κυρία Ποδηματά αναφερόμενη και στις σχετικές υποδείξεις του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη. «Παραγωγικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια, προς τα εκεί πρέπει να πάμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και για να δώσουμε βάθος και διάρκεια στα “καλά νέα της οικονομίας” που ακούμε τον τελευταίο καιρό. Πρέπει ασφαλώς να μας ικανοποιεί η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ούτε να υποτιμούμε τους κινδύνους που σηματοδοτεί και η νέα αύξηση του εμπορικού ελλείμματος», κατέληξε.

 


– Το video της εκδήλωσης (η παρέμβαση της κας Ποδηματά στο 1:07:30 – απ ευθείας link εδώ)