ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Μ. Στασινόπουλος | Επαναβιομηχάνιση: Bασική πρόκληση για την οικονομία

Επαναβιομηχάνιση: βασική πρόκληση για την οικονομία στις νέες παγκόσμιες συνθήκες

Άρθρο του κ. Μιχάλη Ν. Στασινόπουλου(*),  στην “Καθημερινή της Κυριακής” της 30ης Ιουλίου 2023


Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ηπείρους και τα οικονομικά μπλοκ, η παραγωγική ενδυνάμωση της οικονομίας τίθεται όλο και πιο έντονα ως βασική προτεραιότητα. Η διεύρυνση και εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής παραγωγής, με επίκεντρο τις νέες πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν το νέο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εντάσεων και ανακατατάξεων. Στη δική μας περίπτωση, η χρόνια υποβάθμιση της παραγωγικής και εξωστρεφούς οικονομίας στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών δημιούργησε τα δίδυμα ελλείμματα και συνέβαλε στην κατάρρευση και την κρίση.
Αλλά και αντιστρόφως, η σημαντική πρόοδος που πέτυχε η Ελληνική μεταποιητική βιομηχανία στη διάρκεια των τελευταίων ετών συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική σταθεροποίηση και στη μείωση της ανεργίας. Τα παλιά στερεότυπα για την ακαταλληλότητα της χώρας για βιομηχανική παραγωγή αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένα. Σήμερα οι εξαγωγές προϊόντων εισφέρουν στη χώρα σημαντικά μεγαλύτερο εισόδημα από το εξωτερικό, συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς η παραγωγική της βάση και οι εξαγωγές, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, υστερούν ακόμα πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και μια απλή σύγκριση αριθμών δείχνει την εικόνα ξεκάθαρα. Η βιομηχανία, μικρή και μεγάλη, πρέπει και σαφέστατα μπορεί, να προσφέρει πολύ περισσότερα στην ανάπτυξη, στην ποιοτική απασχόληση και στην αύξηση των εισοδημάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου και η επικείμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον που δεν επιτρέπει απλώς, αλλά επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες, ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή. Πραγματική σύγκλιση σημαίνει μια οικονομία περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφής και διεθνώς ανταγωνιστική, που δημιουργεί εθνικό πλούτο και κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανία έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και η ενίσχυσή της στο πλαίσιο ενός πιο ισορροπημένου και παραγωγικού αναπτυξιακού υποδείγματος αποτελεί πλέον και την επίσημη ευρωπαϊκή στρατηγική.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αποδεδειγμένα συνιστούν εμπόδια ανταγωνιστικότητας για την Ελληνική βιομηχανία και που δυστυχώς συντηρήθηκαν είτε από αδιαφορία είτε από έλλειμμα γνώσης και στρατηγικής. Θέματα όπως το ενεργειακό κόστος, η φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων, το μη μισθολογικό κόστος, η πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση, οι προκλήσεις του πράσινου μετασχηματισμού, η ευελιξία σε μια υπό μετάβαση αγορά εργασίας και τα γνωστά ζητήματα σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον (δικαιοσύνη και αδειοδοτήσεις).
Η ταχύτητα με την οποία σήμερα συντελούνται οι αλλαγές τεχνολογία, μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού και προκλήσεων, επιβάλλει έναν υπεύθυνο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας. Και αυτό αφορά όλους μας, την Πολιτεία και τους θεσμούς της, την κοινωνία και βεβαίως την επιχειρηματική κοινότητα και τους δικούς της θεσμούς. Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας περιμένει το επόμενο διάστημα έμπρακτα στοιχεία μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα φέρει μια νέα δυναμική στην παραγωγική βάση, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις και θα επιτρέψει στην Ελληνική βιομηχανία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να συμβάλει καίρια στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.


(*) Ο κ. Μιχάλης Ν. Στασινόπουλος είναι Executive Director της Viohalco, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ElvalHalcor (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».



Το άρθρο σε PDF